Hans Slijkhuis

Uit Eendracht Eerbeek
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1992 brak een nieuwe muzikaal hoogstaande periode aan bij de aanstelling van Hans Slijkhuis (1960). Slijkhuis volgde Aalco Flink op die het orkest sinds 1983 bijna 10 jaar lang onder zijn hoede had.

HansSlijkhuis1.jpg

Hans Slijkhuis begon als trompetleerling bij de plaatselijke muziekschool aan zijn muzikale loopbaan. Op het conservatorium in Arnhem studeerde hij aanvankelijk euphonium, maar stapte later over op bastuba. Daarnaast begon Slijkhuis aan de opleiding Hafa-directie (fanfare- en harmonieorkesten) en ook orkestdirectie (symfonieorkest). Deze drie hoofdvakken werden allemaal succesvol afgesloten als het diploma uitvoerend musicus HaFa met als instrument bastuba, het einddiploma harmonie/fanfaredirektie en het einddiploma orkestdirektie. Ook voltooide Slijhuis de bijvakken piano, viool en koordirectie.

Al vroeg tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij dirigent. Op 19-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orkest en wel de fanfare DES uit Hall, toevalligerwijs een buurtdorp van Eerbeek.

Eendracht heeft met Slijkhuis een succesvolle periode doorgemaakt. In 1996 tijdens het concours in Doetinchem werd een eerste prijs met onderscheiding behaald in de eerste divisie met 90.14 punten. Eendracht mocht door dit resultaat deelnemen aan het topconcours dat in het voorjaar van 1997 in Arnhem gehouden werd. Onder leiding van Hans Slijkhuis werd Eendracht vice-kampioen (!) in de hoogste afdeling van de KNFM. Deze fantastische prestatie werd later dat jaar door de Gemeente Brummen nogmaals gewaardeerd door de toekenning van de Culturele Prijs 1997.

In 1999 werd onder Slijkhuis het 100-jarig bestaan van Eendracht groots gevierd met tal van evenementen en concerten met als hoogtepunt het jublieumconcert in maart van dat jaar. Hier kunt u een interview met Hans Slijkhuis lezen dat ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van 'Eendracht' is afgenomen.

Na een korte periode waarbij interim-dirigent Jan Bosveld voor Eendracht stond nam in 2007 Alfred Willering het dirigeerstokje van Hans Slijkhuis over. Eendracht kijkt naar de periode onder Hans Slijkhuis terug als een zeer plezierige en constructieve periode.

HansSlijkhuis2.jpg


Hans Slijkhuis in actie tijdens het koffieconcert van Eendracht in 2003